Menu
monolithi beach poseidon beach hotel

Μονολίθι, η μεγαλύτερη παραλία της Ευρώπης

Μονολίθι, η μεγαλύτερη παραλία της Ευρώπης.

Αν ποτέ έχετε αναρωτηθεί πού βρίσκεται η μεγαλύτερη παραλία της Ελλάδας, η απάντηση είναι στο νομό Πρέβεζας. Ωστόσο, το Μονολίθι, δεν κατέχει τα πρωτεία μόνο στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος ακτή σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η παραλία Μονολίθι συναντάται στο δυτικό τμήμα του νομού Πρεβέζης, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την αρχαία πόλη της Νικόπολης. Απέχει 10 χλμ. από την πόλη της Πρέβεζας, και πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος ακρογιαλιά όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, με το συνολικό μήκος της να αγγίζει τα 25 χλμ.

Η έκτασή της απλώνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρέβεζας. Εκεί ξεκινά και το περίφημο δάσος Μονολιθίου, μήκους 8 χλμ., το οποίο ανήκει στην Αρχαιολογική Άλφα ζώνη της περιοχής, λόγω της Αρχαίας Νικόπολης. Η απεραντοσύνη που συναντά κανείς εδώ σίγουρα εντυπωσιάζει, κάνοντας τους πάντες να βρουν την ήρεμη γωνιά τους κατά μήκος της ακτής.

Κόμορος

Σύμφωνα με την ιστορία, η ονομασία της τοποθεσίας κατά την αρχαιότητα ήταν «Κόμαρος», που σημαίνει κουμαριά. Το όνομα οφειλόταν στις πολλές κουμαριές που υπάρχουν ακόμη και μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας. Το σύγχρονο όνομά της, ωστόσο, η ακτή το οφείλει σε μια σειρά από παραλιακούς βράχους (μονούς λίθους). Οι βράχοι εντοπίζονταν σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή και ήταν μεγέθους περίπου 10×10. Μέχρι και το 1943 βρίσκονταν στην περιοχή, χρονολογία κατά την οποία τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Ιταλοί στρατιώτες τους βομβάρδισαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνισή τους. Σήμερα, στο σημείο έχει δημιουργηθεί ένα είδος υφάλου στο επίπεδο του νερού.

Η παραλία είναι οργανωμένη σε σημεία.  Διαθέτει όμως και μεγάλα μέρη τα οποία είναι εντελώς ανέγγιχτα, για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν την παραλία στο μεγαλείο της. Μακριά από τη βουή του κόσμου ευκάλυπτοι χαρίζουν την ανακουφιστική σκιά τους. Παράλληλα η ακτή διαθέτει μια χρυσαφένια απέραντη αμμουδιά. Τέλος, ενώ τα χαρακτηριστικά διαυγή νερά του Ιονίου δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Πηγή:www.newsbeast.gr

Poseidon Beach Hotel Loyalty Club -15%