Μενού
zalogo preveza poseidon beach hotel

Επίσκεψη στο Ζάλογγο

Ζάλογγο Πρέβεζα

Το βουνό Ζάλογγο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πρέβεζας. Εκεί πραγματοποιήθηκε ο διάσημος «Χορός του Ζαλόγγου» κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα.  Γυναίκες αυτοκτόνησαν μαζί με τα παιδιά τους πέφτοντας από τον γκρεμό, προκειμένου να αποφύγουν την αιχμαλωσία. Για να τιμήσουν τη θυσία τους, στην περιοχή έχει τοποθετηθεί ένα άγαλμα που απεικόνιζε έξι γυναίκες.

Το μνημειακό σύμπλεγμα στην κορυφή του όρους Ζάλογγο στέκει αγέρωχο και μεταφέρει σε όλο τον κόσμο ένα παγκόσμιο μήνυμα θυσίας και ελευθερίας.

Ο διεθνής συμβολισμός της θυσίας των γυναικών στο Ζάλογγο, αποτελεί κέντρο ενδιαφέροντος για ιστορικούς, λογοτέχνες και πολιτικούς σε όλη την Υφήλιο, εμφανίζεται σε παγκόσμια αριστουργήματα της τέχνης και έχει κάνει την Πρέβεζα και το Σούλι γνωστά παγκοσμίως.

Το Μνημείο του Ζαλλόγγου

Το Μνημείο του Ζαλόγγου στέκει στην κορυφή του ομώνυμου όρους σε υψόμετρο 765 μέτρων. Εικονίζει επάνω σε μία λιθόχτιστη βάση, 4 γιγαντόσωμες αφαιρετικές μορφές των Σουλιωτισσών και έχει αναφορά στη θυσία του ΖαλόγγουΤο 1803 οι Σουλιώτισσες (περίπου 60 σε αριθμό σύμφωνα με ιστορικές πηγές) περικυκλωμένες στο Ζάλογγο από τον οθωμανικό στρατό, προτίμησαν να πέσουν μαζί με τα μωρά παιδιά τους στον γκρεμό και να θυσιαστούν, παρά να ζήσουν μία ζωή αιχμαλωσίας και ατίμωσης. Σύμφωνα με τον ιστορικό μύθο χόρευαν πριν πέσουν στον γκρεμό, κάτι που αποτύπωσε και εξύμνησε αργότερα και η παγκόσμια λογοτεχνία.

Ο διάσημος γλύπτης Γεώργιος Ζογγολόπουλος εργάστηκε για την κατασκευή του Μνημείου από το 1954 έως και το 1960. Τα εγκαίνια έγιναν στις 11 Ιουνίου 1961, παρουσία του βασιλιά Παύλου, της βασίλισσας Φρειδερίκης, των Μητροπολιτών όλης της Ηπείρου και άλλων επισήμων.

Το φυσικό τοπίο που περιβάλλει το μνημείο και τον δρόμο που οδηγεί εκεί σίγουρα θα σας μαγέψει! Το Ζάλογγο βρίσκεται δίπλα στο χωριό Καμαρίνα που έχει υψόμετρο 650μ. Για να φτάσετε στο μνημείο, πρέπει να διασχίσετε ένα μακρύ μονοπάτι περίπου 400 βημάτων. Το μονοπάτι ξεκινάει από τη Μονή του Αγίου Δημητρίου.

Poseidon Beach Hotel Loyalty Club -15%